Orka’s

Laatst maakte ik zonder nadenken een grap toen ik heel snel mijn vader wilde uitleggen wat orka’s zijn. Hem werd in het verpleeghuis aangeboden naar een film te komen kijken en automatisch reageerde mijn vader afwijzend. (Onderdeel van zijn levensverhaal is dat hij maar zelden een bioscoop heeft bezocht). Ik zag toch een lichte twijfel en daar hij tot nu toe nog geen tekenen van belangstelling had vertoond voor meer dan in bed liggen, zei ik snel: ah je weet wel, een soort kruising tussen een walvis en een pandabeer”.
Ach, waarom niet, zei hij toen. Waarop ik hem naar de filmzaal heb gerolstoeld.

Ik kom hierop omdat het grapje de naam van mijn tandarts bevat.
En bij hem was ik laatst en na afloop van het restuaratiegedeelte kwamen we even te spreken over de kosmos en hij vroeg of ik die TED-lezing kende van ene Brian Cox.
Een natuurkundige die hem de relativiteitstheorie had laten begrijpen.

Daarstraks zag ik een TED-lezing van genoemde Cox(Brian Cox over de deeltjesversneller van CERN) waar hij de grootste deeltjesversneller ter wereld noemt (de LHC gebouwd door CERN in Geneve), en uitlegt wat daarvan het nut is.
En met Nederlandse ondertiteling. Handig voor mijn zussie.

De foto aan het begin van dit stukje is het beeld van Shiva de Vernietiger/Plaatsmaker voor het nieuwe. Het beeld staat bij CERN in Geneve en is een geschenk van de Indiase regering. De foto hieronder is van een van de imposante meetpunten in de ondergrondse ring in aanbouw: 

Klik op de foto voor meer van dit moois.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.