Draaien

whirling_dervish__sufi_by_ladygradiva-d5rwa04

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb wel een tamelijk constante en nieuwsgierige verbazing over mij. In die zin kan ik over de ervaring bij het wakker worden wel zeggen dat er dan een wereld voor me open gaat. Maar ja, de uitdrukking wordt nu eenmaal gebruikt voor de wat sterkere verraste verbazing:
Bijna anderhalf jaar geleden schreef ik hier al eens dat er weer een wereld voor mij open ging. Laatst herhaalde ik dat. En nu lijkt het een gewoonte te worden.
Twee dagen geleden heb ik de beginselen geleerd van het derwish dansen.
En ja, het klinkt afgezaagd, daar ging weer een wereld open.
De one night workshop werd gegeven door Sharie Parsipoor in de Solid Ground Movement Studio in Tolhuistuin Amsterdam. Om de hoek, zeg maar: achter het Centraal Station met de pont naar de overkant en je bent er al.

Verbazend simpel bleek het te zijn. En, vreemd genoeg kwam vooral als behulpzame informatie binnen wat ze liet zien: ze draaide haar fles met water een paar slagen rond en wees toen op wat er gebeurde: de fles staat stil en het water erin draait nog even door. “En dat gebeurt ook met onze vloeistoffen als we stoppen met whirlen”.
Die opmerking maakte dat ik me terug kon trekken uit de angstige draaiing van de wereld na het dansen van wat rondjes. In het midden van het vanouds misselijk makende gevoel dat je gaat omvallen, kon ik nu ferm blijven staan, mijn aandacht in het stilstaande midden.
Ik was aan het eind van de avond wel behoorlijk door elkaar geschud. Had het gevoel te willen wegkruipen onder mijn bed. Tjonge, wat raakt dat veel aan!
Ik laat het hier bij, het is nog te weinig gedaan om er veel over te vertellen.

Wel is dit een mooie gelegenheid om de vaak per mail gedeelde video te laten zien waar een derwishdanser wervelt op de muziek van het prachtige Canto Ostinato dat gespeeld wordt op een kerkorgel. (Ik heb deze man een keer live zien dansen tijdens een uitvoering van de Canto Ostinato op concertvleugels).
Daaronder show ik de tekening die ik maakte tussen thuiskomst en slapen gaan.
Het was een veelbewogen dag, ook de dag dat ik mijn recensie van een artikel van James Swartz online heb gezet. (Ramji and Meji 7).

moz-screenshot-116

 

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog. Bookmark the permalink.

2 Responses to Draaien

  1. NietWetenAtelier says:

    Mooi stukje Hans en inspirerend

  2. b.c.joseph says:

    zo mooi!
    dank maar weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.